Springbank 10 års er en klassiker i whiskyverdenen. Det lille destilleri i Campbeltown har for længst indsmigret sig hos whiskynørder, blandt andet fordi at hos Springbank gøres alt ved håndkraft og ”in house”, lige fra maltning til aftapning. Whiskyen er flasket ved 46%, uden farvetilsætning eller kølefiltrering. Måske den bedste ”standard” 10-årsaftapning i verden?
Duft: Aromisk med noter af sød frugt, honning balndet med tørv
Smag: Sødme og malt i flot harmoni med havsalt og noter af røg
Eftersmag: Lang krydret sammen med sødmen fra den søde frugt
Om destilleriet
Hos Springbank producerer man 3 distinkte typer whisky, som differentierer sig på en række parametre. Den klassiske Springbank har en let tørverøg. Røgniveauet angives (noget upræcist) med en måling af fenol i den færdigmaltede byg og ligger på cirka 10-15 ”parts per milion” (malten tørres 6 timer med tørverøg og 30 timer med varm luft). Springbank er desuden destilleret 2.5 gange. ”Longrow” – en kraftigt røget variant blev første gang lavet i 1973. Her er røgen oppe på 50-55 ppm, malten tørres 48 timer med tørverøg, og den er destilleret 2 gange. Den nyeste variant, Hazelburn, så dagens lys i 1997 da man for første gang forsøgte sig med helt urøget og tripeldestilleret whisky. Ud af de cirka 175.000 liter, det lille Campbeltown-destilleri producerer om året, er 80% Springbank, cirka 10% Longrow og 10% Hazelburn.