Madeira 5 års Sercial er en frisk madeira med livlig syre og aroma af blomster, citrusskal og mandel.
Duft: Den har den karakteristiske madeira duft af tørret frugt og træ med noter af citrus skal.
Smag: Er både tør og frisk på engang i perfekt harmoni med den lette syre som bilver i en lang eftersmagen der er forfriskende.
Serverer til: Aperitif, til forretter, retter med fisk eller til det indiske køkken.
Madeira 5 års Sercial-druen er en gammel portugisisk hvidvinsdrue, som er mest kendt fra Madeira, hvor den bruges til tørre hedvine. Den modner sent og er kendt for at være meget syrerig. Efter 5-6 dage i rustfrie ståltanke tilsættes alkohol, hvorved gæringen stoppes. Selve lagringen foregår efter det traditionelle “Canteiro” system, hvor fadene først opbevares oppe under loftet ved høj varme. Sidenhen overflyttes vinen til de lavere etager inden endelig aftapning efter 5 år på amerikanske egetræsfade.
Vinhuset:
Øen Madeira ligger ud for Portugals kyst og er ikke mere end 732 km2 med 400 hektar vinmarker. Klimaet er naturligvis præget af kraftig blæst fra havet. Vinmarkerne er anlagt i det bjergrige terræn på små terrasser og jordbunden er præget af vulkansk jord med meget basalt.
Cossart Gordon & Co blev etableret i 1745 og er det ældste vinfirma på Madeira. Francis Newton sejlede fra Skotland og ankom til Madeira den 12. september 1745, hvor han grundlagde firmaet. Madeira fremstilles ved, at druemosten påbegynder en normal gæringsproces, som stoppes ved at tilsætte 96% alkohol. Alt efter hvornår dette sker, får man afgjort hvor sød vinen skal være.