Nikka Whisky From the barrel Japan

Dette er et stort dram, en blandet malt bestående af whisky fra Nikka's Yoichi og Miyagikyo destillerier som er fuld af frugt og vel afbalanceret med eg, tørv og karamel.
Udsolgt
Kun 0 tilbage
SKU
100683
299,75 kr
Duft: raffineret, kompleks, frugtrig (abrikos) og krydrede noter.

Smag: Kraftfuld, krydret (peber), egetræ. Udvikler sig til noter af modnet frugt (fersken), karamelliseret æble.

Eftersmag: Lang, moden frugt (blommer, fersken) egetræ – vanilje.
Vil gerne have et par dråber vand for at åbne sig helt op.

Man kunne måske også kalde den„ en blended whisky med fadstyrke“. From the Barrel er så netop det som navnet siger – lige fra fadet – altså en blandet whisky, som kunne blive til en blended whisky, hvis den blev kold filtreret og fortyndet med vand.
Det gør japanerne så ikke, men hælder den direkte på flaske.

Lille firkantet flaske som rummer Nikkas Whisky From the Barrel, er fast inventar i et utal af barer verden om – det er nok en af de mest populæreste japanske whisky på markedet. Den blev lanceret af Takeshi Taketsuru i 1985 og pointen var, at give forbrugeren den samme oplevelse som master blenderen selv har, når han smager whisky direkte fra fadet. Selvom den ikke helt er fadstyrke kun på 51,4%, var så høj en alkohol procent fuldstændig uhørt på det tidspunkt i Japan. I dag er det ikke usædvanligt med høje procenter i japansk whisky, men foregangs whiskyen From the Barrel er blevet en klassiker, som stadig ligger i toppen kvalitets mæssigt.

Nikka hed oprindeligt Dai Nippon Kaju, hvilket betyder ”The Great Japan Juice Co.”. Firmaet blev startet af blandt andre den berømte Masataka Taketsuru, japansk whiskys måske mest centrale figur. Hos Dai Nippon Kaju var ambitionen at lave æblejuice, og det gjorde man i nogle år, men forbrugerne var ikke tilfredse med, at juicen var uklar (det var ikke trendy i 1930’ernes Japan), så store mængder blev sendt tilbage. For at dette ikke skulle gå til spilde, besluttede man at gære og destillere det til brandy. Taketsuru havde erfaring med spiritus produktion, både fra Skotland, hvor han var i lære ved Longmorn og Hazelburn, og fra Yamazaki i Japan, som han var med til at starte omtrent 10 år forinden. Der gik ikke længe før man også begyndte at lave whisky. I 1952, syv år efter man var holdt op med at lave æblejuice, skiftede navnet til Nikka Whisky Co (en sammentrækning af det gamle navn).
I dag ejer Nikka to whisky destillerier, Yoichi på Hokkaido, hvor whisky produktionen startede i 1936, og Miyagikyo nær Sendai i Miyagi, opført i 1968.
Yoichi er anlagt næsten som en lille landsby med gamle huse af sten. Når bygninger rives ned i den nærliggende landsby, Otaru, opkøber Nikka stenene i tilfælde af, at de skal renovere de historiske bygninger ved Yoichi i fremtiden. Whiskyen, der produceres her, er relativt kraftigt røget og en smule tungere end stilen hos Miyagikyo. Yoichi er ét af de sidste destillerier i verden, hvor kedlerne er ”direct fired” og hvert 8. minut må en ansat skovle kul i ovnen under kedlen.
Miyagikyo har, som kontrast til Yoichi, et større fokus på ikke-røget whisky, og stilen er lettere og mere ”Speyside-agtig”. Kedlerne er større og opvarmet med damp, og rørene fra kedlerne til kondensatoren går opad. Siden 2017 har Nikka også lavet vodka og gin på Coffey stills på Miyagikyo.
 



Specifikationer
Alkohol i procent 51 %
Indhold 50 cl
Skriv din egen anmeldelse
Du anmelder:Nikka Whisky From the barrel Japan
Din bedømmelse