La Mauny V.S.O.P. Martinique

Lighed i duft og smag som en god Cognac med varm sukker og krydderier hvor noter af appelsin og frugter er i harmoni med mirabelle blommer. Et godt glas med mange duft og smags noter
På lager
SKU
4345
449,75 kr
Duft: Fyldig og rund aromatisk duft kommer op af glasset.

Smag: Dejlige noter af varmt sukker, krydderier og appelsiner forstærket af frugt og Mirabelle blommer.

De forskellige fade der er anvendt og den regelmæssigt tilpasning af rommen, som er blevet smagt til og evalueret i løbet af modning på 4 til 5 år. Har gjort denne La Mauny VSOP til en lækker rom med træ noter, vanilje og toner af tørrede blomster til rom i balance.

På den franske ø Martinique har de lavet et sæt regler for deres rom i samme tradition, som man kender det for Cognac og Champagne. De kalder deres stil for Rhum Agricole.

Her presser man sukkerrørene lige efter de er høstet og gærer sukkerrørs saften uden at udvinde sukkeret først. Metoden opstod i slutningen af 18 hundredetallet i Martinique. Her kunne de ikke sælge sukkeret på grund af meget lave sukker priser på verdens markedet, så de besluttede, efter forslag af Homère Clement, at lave rom af den friske sukkerrørs juice, uden at udvinde sukkeret først. Det var således ikke en beslutning ud fra kvalitet, men mere ud fra realitet. Franskmændene har dog lige siden hævdet, at det var, for at få så meget smag som muligt i den færdige rom.

Der er dog en ulempe ved at bruge den friske sukkerrørs saft. Den skal presses ud af sukkerrørene meget få timer efter, at de er høstet og kort efter presningen, skal saften bruges i en gæringsproces, ellers sker der ændringer i saftens PH-værdi (surhedsgrad), som markant ændrer smagen. Producenterne af Rhum Agricole skal således være i besiddelse af relativt store anlæg til hurtigt at få gennemført forløbet, og de kan kun lave rom i den første halvdel af året, hvor de høster sukkerrør.

Rom på Martinique laves efter deres regler (AOC) og er måske den mest ”ærlige rom” i verden. AOC reglen forbyder at tilsætte sukker og farvekaramel (e150) til den destillerede rom. Der må heller ikke ’fifles’ med alderen. Det er den yngste rom i blandingen, der sætter alderen på flasken.

På grund af produktions metoden og brug af en hel del franske egetræs tønder, af samme slags som dem man bruger i Cognac produktion, får Rhum Agricole en vis lighed med Cognac både i duft og smag.

Rhum Agricol Martinique bruger også samme aldersbetegnelser, som vi kender dem fra Cognac:

VO - mindst 3 år gammel
VSOP - mindst 4 år gammel
XO - mindst 6 år gammel
Det franske gendarmeri kontrollerer ydermere, at der ikke snydes med alderen. Så denne rom er altså mindst 3 år gammel.

Rommen kommer fra Destilleriet La Mauny i den sydlige del af Martinique

La Mauny Estate blev grundlagt af Count de Mauny i 1749, han kom fra Normandiet i Frankrig, og de var en af de første, der i 1800 tallet startede med at lave Rhum Agricole. De bruger forskellige tønder til at modne deres rom. Det er disse:

Nye franske fade (400 l)
Ex-Cognac fade (Frankrig)
Ex-bourbon fade (USA)
De koldfiltrerer ikke deres rom, så alle de gode smags komponenter kommer med i den færdige rom. Intet fjernes. Hvert år producerer de 80.000 flasker.
Specifikationer
Alkohol i procent 40 %
Indhold 70 cl
Skriv din egen anmeldelse
Du anmelder:La Mauny V.S.O.P. Martinique
Din bedømmelse